Maj 25 2006

Historik

Publicerad av

Varför det blev just dalmatiner är min äldre systers ”fel”. Året var 1978 o familjen hade en svart dvärgpudel som kallades Pricken. Gunnel, som min syster heter, hade sett en dalmatiner o var eld o lågor. En sådan hund ville hon minsann ha! Tur att resten av familjen inte protesterade. Via SKK kom vi i kontakt med familjen Adlercreutz (kennel Indian´s) som inte själva hade några valpar då men väl en av deras uppfödningar som hade en kull valpar. Vi etablerade kontakt med Annika o Birgitta Vänje som bodde ute på Ekerö i Stockholm. Jag kommer aldrig glömma när vi såg valparna första gången. En ljuvlig syn med alla små prickiga valpar! Vi hade redan bestämt att vi ville ha en hanhund, Pricken var en hane och vi ville inte ha några problem med en löpande tik. Den vi till slut bestämde oss för hade en stor svart fläck mitt på ryggen som vi kunde ha som kännetecken, tyckte vi. Vi visste ju ingenting om hur en valp ska se ut gällande exteriör eller något annat!

Valpen fick det officiella namnet April-Jester, kallades Jester och han blev så småningom både S o FINUCh tillika NORDV-82.

jester

JESTER!- NORDV-82, S o FINUCh April-Jester

Det dröjde inte länge förrän jag också ville ha en dalmatiner. Gunnel hade ju fått en så jag tyckte inte det var mer än rättvist att jag också skulle ha en. Vi ringde och tingade en valp från kennel Indian´s och på nyårsafton 1979 föddes min första egna hund. Naturligtvis var även detta en hanhund som kom att kallas Billy. Officiellt hette han Indian´s Wild Bill Hickok och även han hade en strålande utställningskarriär – han blev INT, S o FINUCh. Han lyckades också ett år bli vinstrikaste dalmatinerveteran. Förutom att se trevlig ut hade han dessutom ett helt outstanding temperament och han var den bästa kompis en tonåring kunde önska sig!

Monikahund

BILLY- INT, S o FINUCh Indian’s Wild Bill Hickok o MATTE!

Med utställningarna och ett fördjupat intresse i rasen, både exteriört men framförallt mentalt, kom också tankarna på att köpa en tik. Vi hade kontakt med Karin Malmgren (kennel Chess) via hennes lydnadskurser för dalmatiner i Stockholm och efter ett par turer blev vi erbjudna att ta hennes knappt ettåriga tik på foder. Lisa, som hon kom att kallas, är grunden till våran uppfödning. Lisa, som officiellt hette Chess Liz-Taylor, var en helt underbar tik med väldigt mycket av rasens karakteristiska temperament – smart, rolig o väldigt mån om familjemedlemmarna, både två- o fyrbenta! Även i utställningsringarna hade hon enorma framgångar – INT o NORDUCh samt BIR-vinnare på rasspecialer. Lisa hade två kullar – kennel Ace of Spades A o B-kull där vi behöll avelsrätten på svarttecknade Ace of Spades Black-Roses ( 2 cert i Sverige o 1 cert i Norge).

Lisa

LISA! – INT o NORDUCh Chess Liz-Taylor

Bli Först Kommentera

Ingen chans att kommentera just nu.

Trackback URL |