Arkiv för februari, 2017

Feb 11 2017

Ibland blir det inte som tänkt.

Publiserad av under Nyheter

Eller ganska ofta, iaf när det gäller hunduppfödning. Det blir inte några valpar i år då den tilltänkta tiken ”Kirri” – Ace of spades Kate Bush är avläst med C på sina höfter av SKK.

Kirris höfter

Såhär ser alltså hennes höfter ut – själv tycker jag att de är mer bra än dåliga – finns inga pålagringar, kulorna ligger bra i skålarna. Visst ser jag att det finns detaljer som kunde ha varit bättre och då är det väl så att det bedöms som C. Hårt och lite väl petigt, tycker jag :-) Har inte bestämt mig för om jag ska överklaga beslutet till Nordiska Panelen och även om det skulle göras och bli ett bättre resultat kommer Kirri vara för gammal för att paras när vi vet resultat på det. Jag blev naturligtvis oerhört besviken över resultatet, det finns inte mycket kvar av blodet bakom Kirri och något jag är angelägen om i uppfödning är att bibehålla genetisk mångfald och att sträva mot en låg inavelsgrad. Då är det viktigt att vi får in fler av de hundar som har en ”annorlunda” stamtavla!

Det var också med dessa tankar jag ansåg att det skulle vara värt att ta valpar på henne trots att hon faktiskt har ett färgfel, en s k blaffa. Med alla hennes kvalitéer och fina rasdetaljer samt typ hade det varit intressant! Även att se hur många blaffor som hade fötts – personligen tror jag inte det skulle varit flera än vad som kan räknas som normalt. Viktigt också att komma ihåg att blaffor är ett färgfel, inget som hunden lider av utan endast ett skönhetsfel. Betydligt mindre allvarligt än t ex rena hälsofel som allergi, urinstenar och dövhet!!

Nu får vi istället vänta på att våran kroatiska Maggan – Lacrima Christi Cradle oflove, ska växa till sig och iaf bli runt 3 år innan vi kan hoppas på en kull. Förutsatt att hon är fri på sina höfter och armbågar då – meriterad är hon redan då hon fick excellent på sin hittills enda officiella utställning. BAER-testad är hon också (+/+) så det slipper vi tänka på :-). Dessutom har jag hittat en hanhund som jag verkligen ser fram emot att både få träffa och hålla tummar för att han passerar alla hälsokontroller och även kan bli meriterad på ett eller annat sätt.

Maggan - Lacrima Christi Cradle oflove

Maggan på Hundmässan i Stockholm december 2016 – hon är en härlig, rolig hund med mycket personlighet. Blir roligt att följa hennes utveckling framöver.

Bli Först Kommentera